Hakkımda

1981 Yugoslavya doğumlu Tamer Karatekin, satrancı dedesi Makedonya Tefeyyüz İlköğretim okulu müdürü, fizik öğretmeni ve Balkanlar’da Türkçe’nin yayılması için pek çok eserler üretmiş Mücahit Korça’dan, Fatih’te Çapa İlkokulu’nda okuduğu yıllarda öğrenmiş ve devamında pek çok kez değişik kategorilerde Türkiye şampiyonu olmuştur.

Bunlardan en önemlisi, Dünya Satranç Olimpiyatları’nın İstanbul’da düzenlendiği 2000 yılında, 2 puan farkla Türkiye büyükler satranç şampiyonluğudur. Tamer Karatekin’in medyaya en çok yansıyan başarıları, 1997 yılında, İstanbul’da düzenlenen eşzamanlı satranç gösterilerinde dünya şampiyonları Garry Kasparov ve Anatoly Karpov‘la berabere kalmasıdır.

Tamer Karatekin, FM (FIDE Ustası) ünvanını ve ilk ELO puanını 16 yaşında Tallinn’deki Avrupa Gençler Şampiyonasında almıştır. Satranç kariyeri sırasında, 1998 ve 1994 Türkiye gençler birinciliklerini, 1990 ve 1991 Türkiye 10 yaş altı birinciliklerini, 1994 Türkiye 14 yaşaltı birinciliğini ve 1998 Türkiye M.E.B. ortaokullar şampiyonluğunu kazanmıştır. Bunlar ve diğer ulusal turnuvadaki başarıları neticesinde, Türkiye’yi pek çok kez Dünya ve Avrupa, Yaş Grupları ve Gençler şampiyonlarında temsil etmiştir. 1998 senesinde, dünya şampiyonluğu seçmeleri için Girit’te ilk kez büyükler milli takımını temsil etmiştir. 1992 yılında kabul edildiği İstanbul Erkek Lisesi’ndeki öğrenimi boyunca hep ciddi boyutta devam ettirdiği satranç sporundaki başarılarının da etkisiyle, 2000 yılında Harvard ve MIT üniversitelerine önlisans eğitimi için kabul edilmiştir. Tamer Karatekin, İstanbul Erkek Lisesi okul bitirme sınavı Sprachdiplom okul 2.sidir.

2000-2004 yılları arasında MIT’de elektronik mühendisliği ve bilgisayar bilimi dalında öğrenim görmüştür. Öğrenimi sırasında, MIT Optik ve Medya laboratuvarlarında araştırmacı olarak çalışmıştır. Buradaki eğitimi sırasında ve öncesinde, 1998’de Amerika Gençler Şampiyonu Dean Ippolito’yu, 2002’de Harvard şampiyonu Marc Esserman’ı, 2003’te Amerika Liseler şampiyonu Caltech öğrencisi Patrick Hummel’i yenmiştir (gazete haberi). Tamer Karatekin’in kardeşi Serdar Karatekin de 2006-2011 yıllarında MIT’de bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenim görmüştür. Serdar Karatekin, dünyanın sayılı eğitim yazılımı girişimlerinden New York merkezli socratic.org’un baş mobil yazılım mühendisidir. Karatekin kardeşler, Türkiye’den bir devlet okulundan MIT’ye kabul edilen tek kardeşler olma ünvanını ellerinde bulundurmaktadırlar.

Amerika’daki lisans eğitimi sonrası, Türkiye’de yazılım, turizm, Tübitak bilim olimpiyatlarına hazırlık, gıda, ve uluslararası ticaret gibi değişik sektörlerde yöneticilik ve girişimcilik yapan Tamer Karatekin, ikinci bir meslek olarak tecrübelerini genç satranççılara aktarmak için satranç koçluğuna başlamıştır. Teke tek ve grup olarak ders vererek yetiştirdiği öğrenciler arasında, Dünya, Avrupa, Türkiye ve İstanbul küçükler şampiyonalarında ilk üç dereceyi almış öğrenciler mevcuttur. Bunların en tanınmışları arasında yer alan Işık Can, 2013 yılı dünya 8 yaş altı 2.liğini kazanmıştır. Işık Can ve kardeşi Işıl Can, 2014 yılında da dünya okullar erkekler ve kızlar kategorilerinde ikinciliği elde etmişlerdir. Tamer Karatekin’in öğrencileri arasında Tübitak Liselerarası proje yarışmalarında bilgisayar alanında Türkiye birincisi olmuş Yiğit Bekir Kaya ve fizik alanında Türkiye birincisi olmuş Serdar Karatekin ve Bilkan Erkmen yer almaktadır.

Satranç koçluğuna ek olarak Tamer Karatekin, 2011-2012 yıllarında, satranç teknolojileri konusunda TSF’ye danışmanlık sunmuştur. FIDE Ustası (FM), FIDE Antrenörü (FT) ve FIDE Okul Eğitmeni (FSI) ünvanlarına sahiptir. İTÜ Geliştirme Vakfı okullarında 2014-2015 okul yılı boyunca ilkokul 1. ve 2. sınıfların zorunlu satranç dersini veren Tamer Karatekin, bu esnada geliştirmeye başladığı eğitim ve oyun portalı projesi “Derin Satranç”’ın kurucusu ve yöneticisidir. Bu proje, Avrupa ve dünyanın en iyi iş geliştirme merkezlerinden İTÜ Çekirdek’in girişimcilik yarışmasında 3000 proje arasından yarı finale kalmıştır. Devamında Avrupa Satranç Birliği, bu projenin Avrupa genelinde resmi okulda satranç platformu olması için, Tamer Karatekin’i H2020 ICT-22-2016 eğitim teknolojileri projesinde ana koordinatör ve yapımcı olarak tanıyan niyet mektubu imzalamıştır. Pek çok ülke ve kıta federasyonunun desteğiyle Tamer Karatekin, okullardaki satranç eğitimini tek bir platformda birleştirmek için çalışmalarına devam etmektedir.